Sunday, March 21, 2010

Heartbroken

Aku tahu hari yang ditunggu-tunggu itu akan datang jua.
Pada hari ini.
Detik ini.

Amanah itu telah kutunaikan.
Persetujuan akhirnya terpatri di antara kami berempat.
(I was not really agreed though...but...better now than never)

Berpisah sudah segalanya
Yang tinggal hanyalah kenangan
Diiring doa dan air mata
Yang pergi takkan kembali lagi


Yang tinggal hanyalah kenangan.
Segalanya akan ternokhtah.
Di sini.

p/s: aku pinjam copyright ko ye darlss!

Thursday, March 18, 2010

v.a.c.a.t.i.o.n

owh i really need one.
i really am.

but...will my leave going to be approved?
or... dah approved, tapi nanti kena cancel?
*heartbroken*

hikhik

Saturday, March 13, 2010

Ho Chi Minh Part II

Tepu otak aku memikir haruskah aku letak Day 1, Day 2 atau menggunakan lokasi sebagai jalan cerita. Aku rasa teknik penceritaan berdasarkan lokasi lebih sesuai dengan imej aku…hehe apakah perkaitan?

Hotel

Walau ke mana pun destinasi yang kita pergi, penginapan adalah perkara yang paling penting. Lokasinya, harganya, dan tahap kebersihannya. Ada juga di antara kita mementingkan keselesaan. Pada aku, selesa tu subjektif kerana selain lokasi dan harga, kebersihan sangat penting dalam definisi aku membuat pemilihan hotel. Bintang? Itu tidak penting. Agenda utama adalah shopping spree, penting ke nak hotel bertaraf 5 bintang yang hanya digunapakai untuk tidur dan mandi? Hehehe Ini bukan honeymoon trip, mind you :P

Di HCMC, tentulah banyak hotel berserakan. Boleh google dan surfing kalau mahu. Tapi aku memilih untuk menginap di Saigon Pink 2 Hotel, yang terletak tidak jauh dari Ben Thanh Market. Bintang? (kenapa lah korang suka tanya bintang?)…2 bintang sahaja. No breakfast provided. Kalau ada breakfast pun, berani ke nak makan? Huhu Hotel ni memang tersangatlah strategik. Walking distance to almost shopping’s attraction area di HCMC ni. Juga sangat berhampiran dengan Restoren Halal. Tak sampai 5 minit perjalanan dah boleh makan…tapi bergantung samada kau berjalan lenggang mak minah atau itik pulang petang lah Hihihihi Harga untuk 1 malam berbeza-beza. Aku memilih bilik berharga USD20. Bilik tanpa tingkap. Kalau nak ada tingkap, USD30. Kelemahan tiada tingkap ni satu jek lah, kot subuh tu kalau tak set alarm, memang lah tak tahu dah syuruk ke tidak. Jadi, pastikan rakan sebilik anda bukan yang jenis tidur mati. Yang jenis kalau buat latihan fire drill, memang selalu dikategorikan rentung. Tak gitu cik Mon? muahahaahahha Makanya, USD20 untuk 3 hari hanya USD60. Kalau berkongsi 2 orang, atau 3 orang, tidak kah harga itu sudah sangat murah?

Saigon Pink 2 ini juga berdekatan dengan Tailor kami. Sebelah hotel sahaja lah kiranya. Oh, aku ada bagitahu kan aku punya tailor ada di HCMC *kekwat kembali*. Dan percaya atau tidak, aku pernah menempah 9 helai blouse dan siap kesemuanya pada keesokan hari. Hebat kan? Dan tailor aku ini bukan sahaja menjahit baju aku, tapi 2-3 orang rakan kami. Bermakna, hampir 30 helai dalam masa 24 jam!!! Nanti aku akan elaborate more in detail tentang itu. Eceh!

Kalau anda jenis yang rugged (aku dan kawan aku telah dilabel sebagai tidak rugged), maka anda boleh pergi ke seluruh lokasi dengan hanya berjalan kaki. Sebagai rekod, mummy (mak Izzah) berusia 60 tahun, dan mampu berjalan ke butik Hong Anh, Mai Boutique dengan berjalan kaki dari hotel kami! Aku? Pernah jugak lah tahan teksi nak pergi ke Hong Anh, taxi driver pun tergelak.

“Yeah I know Hong Anh very near, but we don’t want to walk. Very hot.” Bersungguh Izzah memberikan penjelasan.

Bukan hot sebenarnya, tapi tak rugged! Hahaahahahaha Tapi, cuba anda buat kira-kira…anda hanya perlu membayar VD10,000 (bersamaan RM2) tanpa perlu mengeluarkan peluh. Kalau berjalan menghirup udara tercemar, lebih kurang 10 minit (sekali lagi ditegaskan, bergantung kepada teknik berjalan lah. Kalau lenggang mak minah mungkin 20minit, Kalau itik pulang petang? Heh, mungkin 30 minit). Itu tidak termasuk singgah kedai itu kedai ini sebab jenis rambang mata.

Kelebihan lain, hotel ini terletak betul-betul di hadapan pasar malam. Pasar malam pada tiap-tiap malam. Kiranya kalau anda beli baju, balik bilik test tak muat (read : sendat), anda boleh terus turun dan tukar tanpa perlu merungut. Tapi perlu juga diingat kebarangkalian Impulse Buying adalah sangat tinggi kerana pasar malam depan mata, tiap-tiap malam pula tu. Bagi yang gemar memberi buah tangan kepada seluruh clan, boleh beli di pasar malam ini. Harga memang murah. Jangan lupa gunakan bargaining skill anda. Dan jangan heartbroken kalau dah beli kat kedai A, jalan ke kedai B harga tersebut separuh dari harga yang anda beli. Itu biasa terjadi kan?

Owh, cerita pasal hotel je dah berjela-jela.

Tidak, aku tak dapat special price mempromosikan hotel ini.

Makanan Halal


Aku memang seorang yang sangat cerewet tentang bab makan. Selain kebersihan, sudah tentu tentang halal dan haramnya. Kalau anda jenis yang sempoi, tiada perbalahan di situ. Boleh mencuba ice cream or cereal perhaps? Ada kawan aku yang memakan fries di Mc Donald di China sebab bagi dia “it’s only Fries”. Up to you lah ya. Tapi seingat aku, tak kelihatan pun Mc Donald di HCMC ni. Tapi kelibat KFC memang ada a few di bandar ini. Untuk pengetahuan, populasi penduduk HCMC yang merupakan bandar terbesar di Vietnam adalah 7 juta penduduk dan hanya 2% sahaja warganya beragama Islam (sumber : Wikipedia). Dengan peratusan ini, sudah tentulah makanan halal sangat sukar kan? Tapi, tidak lah bermakna tiada langsung makanan halal.

“Mahal tak makanan halal?” tanya seorang rakan.

“Kalau kau mampu nak membeli baju atau apa sahaja pada harga ratus ringgit, takkan lah makanan berharga belas ringgit kau label sebagai mahal?” jawab seorang rakan yang lain.

Tapi, tidak lah semahal itu sebenarnya. Bergantung menu lah. Kalau di V.N Halal Restaurant, nasi goreng kampung berharga VD60,000 (RM12). Ya, memang lah mahal kalau dibandingkan harga kat kedai mamak di Malaysia, tapi kita bercerita tentang Vietnam kan? Hiks

Kalau anda rasa membazir, anda boleh bawa stok makanan sendiri. Mee segera, roti dan tuna atau kaya. 3 in 1 nestum, milo dan segala lah. Ada kawan kami bawa rendang segera, sambal ikan bilis sebagai bekalan. Terpulang. Tapi tolonglah jangan bawa rice cooker. Kalau rasa nak main masak-masak di negara orang, beli sahaja periuk nasi di sini. Huhuhu

Baiklah kembali kepada topik Restoren Halal. Tidak jauh dari hotel kami ada VN. Halal Restaurant. Anda tidak perlu risau jika anda adalah homesick, sebab rata-rata restoren halal di HCMC menyediakan Masakan Melayu/Malaysia. Ini sebagai isyarat bahawa ramai rakyat Malaysia berulang-alik ke HCMC. Ya, anda jangan terkejut jika bersapaan dengan orang Melayu kita di sini. Memang bersepah-sepah. Kekadang aku rasa macam aku berada di Jalan TAR di Kuala Lumpur. Malah kalau berjalan di Ben Thanh Market, ramai pekerja di sana berteriak:

“Mari-mari kakak. Murah-murah. Mari beli.”

Jangan sesekali kutuk mereka dalam Bahasa Melayu. Ada sesetengah mereka faham bahasa kita. Mungkin anda boleh guna dialek negeri masing-masing jika mahu berbincang.

Kalau anda rasa nak makan lebih sedap (but a bit pricey), jangan lupa pergi ke Restoren Halal @ Saigon. Restoran ini dimiliki oleh warga Malaysia. Boleh minta sambal belacan kalau mahu. Siakap 3 Rasa. Cendol pun boleh. Restoren ini terletak di hadapan Sheraton Hotel dan terdapat sebuah masjid bertentangan dengan restoren ini . Seingat aku, the only masjid yang ada di HCMC. Kalau nak senang, bagitahu sahaja kepada driver taxi mahu ke Sheraton Hotel. Mudah bukan?

Sekiranya anda menkategorikan diri sendiri shopaholic dan kaki makan, boleh meneruskan penjelajahan dengan pergi ke Kedai Shamsudin. Mereka boleh berbahasa Melayu, dipercayai mereka ini berasal dari Kemboja. Mungkin pemiliknya adalah Melayu Kemboja. Masakan Melayu, India, Cina, Barat dan Vietnamese food ada dalam menu mereka. Aku pernah makan Nasi Ayam di situ. Agak berbeza rasanya dengan nasi ayam yang biasa kita makan.


Ini info terbaru yang aku dengar. Restoren Four Season. Mungkin next trip aku akan cuba makan di sini.

Friday, March 12, 2010

Ada Apa dengan ... Part I

Best ke Vietnam?
Apa ada kat sana?
Murah ke?
As compared Bandung, mana lagi murah?
Kau pernah pergi China? murah sangat-sangat kan?

Ini antara soalan yang biasa diajukan oleh rakan taulan, malah sanak saudara. Sukar untuk memberikan jawapan hakiki kerana ia sangat subjektif, bergantung kepada apa yang ingin dicari dan dibeli. Tapi soalan yang akhir tu tiada jawapan. Tunggulah apabila aku dah pergi ke China pula. Jawapan mudah kepada semua soalan di atas - mahu melancong atau melencong sepertiku? Huhu

Kalau mahu sightseeing, sudah tentu Vietnam bukan lokasi yg tepat walaupun aku akui ada beberapa tempat yang WAJIB dilawati jika pergi ke Ho Chi Minh City (HCMC). To name few – jangan lupa pergi ke Chu Chi Tunnel, Muzium atau menikmati pemandangan di sepanjang Sungai Mekong dengan menaiki boat. Jangan memandai nak berenang pula. Tetapi dalam kamus melancong aku hanya ada Shopping Trip... err juga bergantung dengan siapa aku pergi lah…hikhik :)

Kalau aku membuat analisis mantik (again, this is my personal point of view, lain org lain citarasanya) secara berbanding Indonesia dan Vietnam apa yang aku boleh kata ialah beza memang berbeza...kalau dulu 3 tahun berturut-turut aku pegi ke Jakarta-Bandung kerana aku tahu barang-barang di sana secara relatifnya adalah murah. Dari kain chiffon ke kebaya sulam ke office wear, memanglah Bandung dan Jakarta jawapannya. Aku terpaksa mengaku setulus hati bahawa disebabkan gila shopping, maka dari hari pertama hingga kelima pun shopping yang tiada nokhtah henti >:) hikhiik Tangkuban Perahu di Bandung belum sekalipun aku meninggalkan jejak bertapak. Sungguh shopaholic kan? TETAPI, sekarang ni kiranya HCMC menyelesaikan segala permasalahan baju raya dan baju kerja. Juga menyelesaikan masalah upah tailor yang mahal di Malaysia (ooopsss, sounds kekwat pula HAHAHHA). Ya, tailor saya ada di Vietnam *muka kekwat*

Berbalik kepada semangat setiakawan yang mahu berkongsi rasa ria di hati, aku mahu menyambung keterujaan aku tentang Ho Chi Minh pada entry kali ini (sila skip entry ini jika anda mendapati sangat membosankan). Percaturan pertama adalah tiket kapal terbang ke HCMC. Tiket flight sememangnya berbeza, dan sebagai budget traveler yang tegar sepertiku, harga promosi adalah sasaran utama. Jangan lupa sign up for Red Alert Air Asia (iklan tidak berbayar ni). Aku pernah terlihat tambang pada harga serendah RM93 sehala..dan tiket paling murah yang berjaya di beli oleh seorang rakan adalah RM199 return, termasuk extra luggage 30kg. Oh murah sangat-sangat kan? Be alert for the SALE promotion to get better price, my friend!

Pada aku,3D2N ke HCMC sudah sangat-sangat memadai. Itupun aku rasa marathon tanpa henti dari satu kedai ke kedai yang lain.

Persiapan awal?

Seperti biasa ialah tukaran wang. Di vietnam ni dua mata wang utama diterimapakai dlm urusan jualbeli iaitu Vietnam Dong dan USD. Rata-rata kedai-kedai di sini menerima matawang ini. Tapi kot ye pun nk beli air mineral kat kedai tepi jalan, jangan ler hulur USD. Itu mengada-ngada namanya. Dan, kalau rajin nak mencongak dan membuat kira-kira, silalah tanya harga dalam Dong atau USD ketika membeli belah. Adakala membayar dalam USD lagi murah. Adakala membayar dalam Dong lagi berbaloi-baloi. Anda buat anda dapat? hikhik Normaly aku sepantas kilat mencongak V10,000 dong = RM2, 1USD = RM 3.5. Senang kan? Ada juga kawan aku yang sangat pintar ini membuat calculus y = a + bx (rolling eyes tak??) wakakakkakaka... Serius ke? Oh yeah, dead serious. She did that. Tapi tidak lah kat depan kedai kan? Harus kene lempang kat situ jugak. huhu

Aku lebih suka merancang sendiri itinerary perjalanan kerana tidak mahu terikat dgn jadual pemandu pelancong (dah katanya shopping trip?). Maka tentulah kena riki-riki pada org lain yang dah berulang alik ke HCMC seolah-olah dia ada kekasih gelap di sana.

Ini antara panduan utama untuk sesiapa yang baru kali pertama ke sana. Setibanya d airport, selepas urusan imigresen dan kastam selesai, sila bergerak keluar dan terus menuju ke sebelah kanan bangunan. Pastikan juga anda tidak mengalami sindrom kanan adalah kiri, kiri adalah kanan. Kerana ia akan memberi impak yang sungguh berbeza. (Mahunya tak gile dah kalau kanan kau kata kiri kan??) Jangan terus meluru keluar dan tahan teksi, atau anda akan dijerut dgn kos yang sangat mahal. Ada kwn kami membayar mahal (kalau tak silap dia membayar USD40) sedangkan rate sepatutnya tidak melebihi 100ribu dong. Oh selepas ke kanan, sila naik lift/escalator ke tingkat 2, dan berjalan lagi ke kanan sehingga melihat lelaki bebaju hijau bertali leher maroon. Dia akan menahankan teksi untuk anda.

Dan ingat juga:

Vinasun Taxi.

Reliable.

TBC...

Tuesday, March 2, 2010

Dia Pernah Mencintaiku

Aku tercari-cari apakah artikel yang paling mengusik jiwa sempena sambutan Maulidur Rasul. Tertunda kerana kesibukan hujung minggu.

Sungguh;

"Aku bersaksi bahawa Nabi Muhammad itu Pesuruh Allah".

~~~~~
“Alangkah teringinnya di hatiku andai aku berpeluang bertemu dengan saudara-saudaraku,” ujar Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.

Suasana hening di pinggiran perkuburan al-Baqi’. Merenung tempat semadi para mukminin yang telah pergi, dan pasti Baginda juga akan menyertai mereka, seperti kita semua.

“Bukankah kami ini juga saudara-saudaramu wahai utusan Allah?” para sahabat melontarkan soalan.

Persoalan.

Jika Nabi sallallaahu ‘alayhi wa sallam merindukan saudara-saudaranya, apakah ada saudara yang lain selain mereka, para sahabat?

“Kalian adalah sahabatku. Ada pun saudara-saudaraku yang kumaksudkan, mereka adalah orang-orang beriman yang belum ada!” jawab Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.

Aneh.

Mencintai insan yang belum ada.

Seandainya seorang anak muda, termenung sedih di jendela angan-angan, runsing menanggung rindu kepada bakal isteri, yang orangnya belum ada… itu sudah menjadi satu kegilaan. Di luar kebiasaan. Perlukan rawatan.

Tetapi tidakkah Nabi sallallaahu ‘alayhi wa sallam juga mengungkapkan cinta yang di luar kebiasaan itu? Kematian yang pasti, menjadikan Baginda pasti bahawa peluang untuk bertemu dengan orang-orang beriman di masa-masa mendatang itu mustahil. Tidak kiralah bagaimana rupa mereka, di mana mereka berada, bagaimana keadaannya. Cukup sekadar mengetahui bahawa mereka itu beriman, malah beriman tanpa pernah bertemu dengannya, sudah menyuburkan rasa cinta.

Cinta luar biasa.

Cinta yang menjadikan Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam itu berkorban segala-galanya. Cinta itulah yang melimpah dan terus melimpah, hingga kamu yang hidup 1000 tahun selepas pemergiannya, biar sesudut Ceruk Tok Kun sekali pun beradanya kamu, tiada rumah yang tidak diketuk cinta Nabi.

SENYUMAN PERPISAHAN

Tiga hari Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam tidak mampu hadir berjamaah dengan kekasih-kekasih Baginda di masjid. Sakit kepala dan demam baginda semakin menjadi-jadi.

Subuh Isnin, 12 Rabi’ul Awwal tahun ke 11H,

Tatkala Abu Bakr radhiyallaahu ‘anhu membetulkan saf untuk mengimamkan solat, Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam menyelak tabir yang memisahkan bilik Baginda dan ruang solat di Masjid.

“Sungguh takjub. Wajah Baginda seperti lembaran mushaf. Rasulullah sallallaahu alayhi wa sallam semasa memerhatikan kami, Baginda tersenyum dan ketawa kecil. Kami terlalu gembira melihat wajah itu. Abu Bakr sendiri berundur kerana menyangkakan Baginda mahu mengimamkan solat kami. Tetapi Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam mengisyaratkan agar kami memula dan menyempurnakan solat,” kata Anas bin Malik, Radhiyallahu ‘anhu.

Wajah itu mengubat rindu mereka.

Tiga hari yang hilang warna dan sepi.

Tabir dilabuhkan dan kaum Muslimin meneruskan solat.

Senyuman Baginda itu penuh cinta dan kasih. Senyuman yang kaya dengan kepuasan melihat kaum Muslimin.

Sangka mereka itu senyum kesembuhan.

Rupa-rupanya ia adalah senyuman perpisahan…

Dhuha Isnin, 12 Rabi’ul Awwal tahun ke-11 Hijriah, Kekasih Allah itu pulang ke Teman Tingginya.

“Fee al-Rafeeq al-A’laa, Fee al-Rafeeq al-A’laa...” Baginda menghulurkan telunjuk kirinya ke langit.

“Kembali ke Teman yang Maha Tinggi, Kembali ke Teman yang Maha Tinggi” bibir itu lesu menuturkan sebuah pemergian.

Tangan itu rebah terkulai.

Basah dalam bejana air.

Seperti air mata sekalian umat yang ditinggalkannya.

Baginda wafat dalam jiwa yang penuh kasih sayang. Jiwa yang terselit di lubuk hatinya sebuah kerinduan.

Merindui saudara-saudaranya.

Kita.

SEBUAH PERTANYAAN CINTA

Justeru…

Bertepukkah tanganmu menyambut cinta yang agung itu?

Cintakah kamu kepada Pencinta yang agung itu?

Hati kecil itu tidak mampu berbohong.

Engkau tahu di mana cinta itu di hatimu….

“Tidak sempurna iman sesiapa di kalangan kamu sehinggalah diriku lebih dikasihinya berbanding kasih kepada orang tuanya dan anak bahkan sekalian manusia” [riwayat al-Bukhari, Muslim, an-Nasa’ie dan Ibn Majah]

excerpt from http://saifulislam.com/?p=7648

Vietnam Trip : Mui Ne, Dalat dan HCMC

"Kau pernah dengar Mui Ne dan Da Lat?" "Kat mana tu? Tak pernah dengar pun." "Vietnam. Ada tiket murah RM277. Kau...