Saturday, March 13, 2010

Ho Chi Minh Part II

Tepu otak aku memikir haruskah aku letak Day 1, Day 2 atau menggunakan lokasi sebagai jalan cerita. Aku rasa teknik penceritaan berdasarkan lokasi lebih sesuai dengan imej aku…hehe apakah perkaitan?

Hotel

Walau ke mana pun destinasi yang kita pergi, penginapan adalah perkara yang paling penting. Lokasinya, harganya, dan tahap kebersihannya. Ada juga di antara kita mementingkan keselesaan. Pada aku, selesa tu subjektif kerana selain lokasi dan harga, kebersihan sangat penting dalam definisi aku membuat pemilihan hotel. Bintang? Itu tidak penting. Agenda utama adalah shopping spree, penting ke nak hotel bertaraf 5 bintang yang hanya digunapakai untuk tidur dan mandi? Hehehe Ini bukan honeymoon trip, mind you :P

Di HCMC, tentulah banyak hotel berserakan. Boleh google dan surfing kalau mahu. Tapi aku memilih untuk menginap di Saigon Pink 2 Hotel, yang terletak tidak jauh dari Ben Thanh Market. Bintang? (kenapa lah korang suka tanya bintang?)…2 bintang sahaja. No breakfast provided. Kalau ada breakfast pun, berani ke nak makan? Huhu Hotel ni memang tersangatlah strategik. Walking distance to almost shopping’s attraction area di HCMC ni. Juga sangat berhampiran dengan Restoren Halal. Tak sampai 5 minit perjalanan dah boleh makan…tapi bergantung samada kau berjalan lenggang mak minah atau itik pulang petang lah Hihihihi Harga untuk 1 malam berbeza-beza. Aku memilih bilik berharga USD20. Bilik tanpa tingkap. Kalau nak ada tingkap, USD30. Kelemahan tiada tingkap ni satu jek lah, kot subuh tu kalau tak set alarm, memang lah tak tahu dah syuruk ke tidak. Jadi, pastikan rakan sebilik anda bukan yang jenis tidur mati. Yang jenis kalau buat latihan fire drill, memang selalu dikategorikan rentung. Tak gitu cik Mon? muahahaahahha Makanya, USD20 untuk 3 hari hanya USD60. Kalau berkongsi 2 orang, atau 3 orang, tidak kah harga itu sudah sangat murah?

Saigon Pink 2 ini juga berdekatan dengan Tailor kami. Sebelah hotel sahaja lah kiranya. Oh, aku ada bagitahu kan aku punya tailor ada di HCMC *kekwat kembali*. Dan percaya atau tidak, aku pernah menempah 9 helai blouse dan siap kesemuanya pada keesokan hari. Hebat kan? Dan tailor aku ini bukan sahaja menjahit baju aku, tapi 2-3 orang rakan kami. Bermakna, hampir 30 helai dalam masa 24 jam!!! Nanti aku akan elaborate more in detail tentang itu. Eceh!

Kalau anda jenis yang rugged (aku dan kawan aku telah dilabel sebagai tidak rugged), maka anda boleh pergi ke seluruh lokasi dengan hanya berjalan kaki. Sebagai rekod, mummy (mak Izzah) berusia 60 tahun, dan mampu berjalan ke butik Hong Anh, Mai Boutique dengan berjalan kaki dari hotel kami! Aku? Pernah jugak lah tahan teksi nak pergi ke Hong Anh, taxi driver pun tergelak.

“Yeah I know Hong Anh very near, but we don’t want to walk. Very hot.” Bersungguh Izzah memberikan penjelasan.

Bukan hot sebenarnya, tapi tak rugged! Hahaahahahaha Tapi, cuba anda buat kira-kira…anda hanya perlu membayar VD10,000 (bersamaan RM2) tanpa perlu mengeluarkan peluh. Kalau berjalan menghirup udara tercemar, lebih kurang 10 minit (sekali lagi ditegaskan, bergantung kepada teknik berjalan lah. Kalau lenggang mak minah mungkin 20minit, Kalau itik pulang petang? Heh, mungkin 30 minit). Itu tidak termasuk singgah kedai itu kedai ini sebab jenis rambang mata.

Kelebihan lain, hotel ini terletak betul-betul di hadapan pasar malam. Pasar malam pada tiap-tiap malam. Kiranya kalau anda beli baju, balik bilik test tak muat (read : sendat), anda boleh terus turun dan tukar tanpa perlu merungut. Tapi perlu juga diingat kebarangkalian Impulse Buying adalah sangat tinggi kerana pasar malam depan mata, tiap-tiap malam pula tu. Bagi yang gemar memberi buah tangan kepada seluruh clan, boleh beli di pasar malam ini. Harga memang murah. Jangan lupa gunakan bargaining skill anda. Dan jangan heartbroken kalau dah beli kat kedai A, jalan ke kedai B harga tersebut separuh dari harga yang anda beli. Itu biasa terjadi kan?

Owh, cerita pasal hotel je dah berjela-jela.

Tidak, aku tak dapat special price mempromosikan hotel ini.

Makanan Halal


Aku memang seorang yang sangat cerewet tentang bab makan. Selain kebersihan, sudah tentu tentang halal dan haramnya. Kalau anda jenis yang sempoi, tiada perbalahan di situ. Boleh mencuba ice cream or cereal perhaps? Ada kawan aku yang memakan fries di Mc Donald di China sebab bagi dia “it’s only Fries”. Up to you lah ya. Tapi seingat aku, tak kelihatan pun Mc Donald di HCMC ni. Tapi kelibat KFC memang ada a few di bandar ini. Untuk pengetahuan, populasi penduduk HCMC yang merupakan bandar terbesar di Vietnam adalah 7 juta penduduk dan hanya 2% sahaja warganya beragama Islam (sumber : Wikipedia). Dengan peratusan ini, sudah tentulah makanan halal sangat sukar kan? Tapi, tidak lah bermakna tiada langsung makanan halal.

“Mahal tak makanan halal?” tanya seorang rakan.

“Kalau kau mampu nak membeli baju atau apa sahaja pada harga ratus ringgit, takkan lah makanan berharga belas ringgit kau label sebagai mahal?” jawab seorang rakan yang lain.

Tapi, tidak lah semahal itu sebenarnya. Bergantung menu lah. Kalau di V.N Halal Restaurant, nasi goreng kampung berharga VD60,000 (RM12). Ya, memang lah mahal kalau dibandingkan harga kat kedai mamak di Malaysia, tapi kita bercerita tentang Vietnam kan? Hiks

Kalau anda rasa membazir, anda boleh bawa stok makanan sendiri. Mee segera, roti dan tuna atau kaya. 3 in 1 nestum, milo dan segala lah. Ada kawan kami bawa rendang segera, sambal ikan bilis sebagai bekalan. Terpulang. Tapi tolonglah jangan bawa rice cooker. Kalau rasa nak main masak-masak di negara orang, beli sahaja periuk nasi di sini. Huhuhu

Baiklah kembali kepada topik Restoren Halal. Tidak jauh dari hotel kami ada VN. Halal Restaurant. Anda tidak perlu risau jika anda adalah homesick, sebab rata-rata restoren halal di HCMC menyediakan Masakan Melayu/Malaysia. Ini sebagai isyarat bahawa ramai rakyat Malaysia berulang-alik ke HCMC. Ya, anda jangan terkejut jika bersapaan dengan orang Melayu kita di sini. Memang bersepah-sepah. Kekadang aku rasa macam aku berada di Jalan TAR di Kuala Lumpur. Malah kalau berjalan di Ben Thanh Market, ramai pekerja di sana berteriak:

“Mari-mari kakak. Murah-murah. Mari beli.”

Jangan sesekali kutuk mereka dalam Bahasa Melayu. Ada sesetengah mereka faham bahasa kita. Mungkin anda boleh guna dialek negeri masing-masing jika mahu berbincang.

Kalau anda rasa nak makan lebih sedap (but a bit pricey), jangan lupa pergi ke Restoren Halal @ Saigon. Restoran ini dimiliki oleh warga Malaysia. Boleh minta sambal belacan kalau mahu. Siakap 3 Rasa. Cendol pun boleh. Restoren ini terletak di hadapan Sheraton Hotel dan terdapat sebuah masjid bertentangan dengan restoren ini . Seingat aku, the only masjid yang ada di HCMC. Kalau nak senang, bagitahu sahaja kepada driver taxi mahu ke Sheraton Hotel. Mudah bukan?

Sekiranya anda menkategorikan diri sendiri shopaholic dan kaki makan, boleh meneruskan penjelajahan dengan pergi ke Kedai Shamsudin. Mereka boleh berbahasa Melayu, dipercayai mereka ini berasal dari Kemboja. Mungkin pemiliknya adalah Melayu Kemboja. Masakan Melayu, India, Cina, Barat dan Vietnamese food ada dalam menu mereka. Aku pernah makan Nasi Ayam di situ. Agak berbeza rasanya dengan nasi ayam yang biasa kita makan.


Ini info terbaru yang aku dengar. Restoren Four Season. Mungkin next trip aku akan cuba makan di sini.

4 comments:

Dell said...

Four Season tu akak dah gi.... o.k la not bad sbb 2 kali transit, dua2 kali la makan kat situ. Asam pedas dia pun bole tahan....
So x leh nak compare ngan lelain.....

mySoul said...

wajib test ni wajib...
hmm bila nak pegi lagi nih?

teacher bie said...

salam..saya nak tanya..camne sis booking hotel saigon pink tu?kitorg nak g bln jun ni..insya Allah..dok surfing blog hotel2 @ hcm..tq vm..

Asha said...

Hi Kluang Girl, tumpang tanya...??
October ni I & my sis akan ke HCMC untuk pertama kali... kindly bantu sha ... banyak nak tanya ni ...


1. No. Tel Saigon Pink
2. Butik Jubah or Baju siap khusus utk Muslimah..
3. China Town & Bin Tay Market tu jauh dari Ben Than market ke? berapa jauh..??
4. Alamat Taylor yang you tempah sehari siap tu kat mana ya..