Friday, November 27, 2009

Eidul Adha 1430H

Allahu Akbar Allahu Akbar Allahu Akbar
La Ilaha Illallahu wallahu Akbar


Takbir raya bergema lagi. Ini kali pertama aku menyambut raya sebagai "the only adult who handles 7 kids". hehehe agak huru hara lah kan...aku sampai kat kluang dah lewat tengah malam. Tanpa bertangguh, terus tidur! Memang aku agak penat (read : penat otak) kerana selama seminggu ini jadual kerja aku tunggang terbalik. Mana nak kejar meeting lah, nak kejar dateline proposal submission, presentation dan segala bagai. Ya, aku tahu orang lain lagi lah busy, tapi nak buat macam mana, aku rasa aku punya lagi sibuk muahahahahaahhaa

Nak jadikan cerita, aku terjaga jam 8am! Tengok phone, ada 2 missed calls. Hmm...ada juga orang yang rajin tolong kejutkan aku untuk solat Subuh tapi aku memang lah sesungguh tidur mati. Bangun jek kalut kejutkan 'anak-anak' untuk bersiap pergi masjid. Aku and the girls pulak sibuk lah memasak di dapur sambil mendengar takbir raya sayup-sayup dari masjid Taman Kasih.

Dan seharian ini, tetamu datang berkunjung sehinnga ke malam. Alhamdulillah, tetamu datang membawa berkat?

Esok, jadual aku padat. Heh, balik ke kampung aku tidak pernah tak sibuk. Bak kata seorang kawan, "weii mana ko pegi?"

Ironinya, handphone saya tiada kepentingan bila saya pulang ke kampung. Maaflah kalau call tak berjawab.

Seperti yang telah aku ulang suara banyak kali, aku BUSY.

Thursday, November 19, 2009

I have a dream, a song to sing...

Aku tidak pasti aku berada di mana. Yang nyatanya, ia sebuah bangunan yang kelihatan seperti hotel. Ada seorang lelaki berambut kerinting keluar dari sebuah bilik dengan memakai pakaian ihram! Tapi pada masa yang sama juga, kelihatan seorang lelaki dewasa yang terbaring koma bersama sepasang kanak-kanak kecil yang turut koma. Dan aku diberitahu mereka disahkan menghidap ketumbuhan otak. 3 beranak itu tidak sedarkan diri selepas mereka dikehendaki menjalani pemeriksaan lanjut setiba di Jeddah. Errr aku kat hotel atau di hospital? Entah lah. Ya, dalam cerita ini aku berada di Tanah Arab. Lelaki koma itu sempat aku temui semasa pemeriksaan imigresen di Jeddah.


Mimpi.
Bercampur-baur.

Realitinya, aku ada proposal yang patut disiapkan dengan kadar segera!

Monday, November 16, 2009

Hormati Azan

Sejak dari kecil aku sudah mendengar hujah-hujah yang menyuruh kita menghormati azan. Dan acapkali juga, gagal. Namun, sejak minggu lepas, ada tarikan yang menarik aku untuk belajar menghormati azan. Diam ketika azan berkumandang. Kedengaran mudah tapi sebenarnya sangat-sangat sukar dilaksanakan. Aku mahu beriltizam. Moga-moga aku berjaya.

On the other note,
Sekarang ini jemaah haji sudah berkumpul di tanah haram. Ada perasaan halus yg sungguh mengujakan (ada ke perkataan ni?) tiap kali aku membaca atau mendengar cerita haji. Bilakah agaknya aku akan diberi kesempatan untuk menunaikan rukun ke-5 itu.

Kata seorang sahabat:
"Determination is all you need to perform Hajj".

Dan DOA.



"Kami datang menyahut panggilanMu, Ya Allah, hambaMu datang menyahut panggilanMu, hambaMu datang menyahut panggilanMu, Tuhan yang tiada sekutu bagiMu. HambaMu datang menyahut panggilanMu. Sesungguhnya segala pujian nikmat dan pemerintahan adalah kepunyaanMu. Tidak ada sekutu bagiMu."

It sounds lovely, kan?

Friday, November 6, 2009

If I go away

As much as I enjoyed with what I'm currently doing but I think I need a break.
Laziness at home perhaps.
Watching movies one after another.
Reading books.
Or simply do nothing.

Do nothing.
Nothing.

Vietnam Trip : Mui Ne, Dalat dan HCMC

"Kau pernah dengar Mui Ne dan Da Lat?" "Kat mana tu? Tak pernah dengar pun." "Vietnam. Ada tiket murah RM277. Kau...