Sunday, May 31, 2009

Umrah Ziarah Part I


"Hamba-Mu datang menyahut panggilan- Mu, Ya Allah hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu. Hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu Tuhan yang tidak ada sekutu bagi-Mu. Hamba datang menyahut panggilan-Mu. Sesungguhnya segala pujian dan ni'kmat serta kerajaan adalah kepunyaan-Mu, tidak asa sekutu bagi-Mu"


Segala puji bagi Allah yang telah memberi keizinan kepada aku dan 3 orang lagi sahabat untuk menjadi tetamuNya di Tanah Suci. Perjalanan kami bermula dengan berkumpul di KLIA seawal 8:30am. Perasaan bercampur baur ketika itu. Penerbangan kami ke Bahrain menaiki pesawat Gulf Air berlepas tepat jam 11:30am. Ini penerbangan pertama aku yang paling jauh, melebihi 3 jam perjalanan. Selama hampir 8 jam perjalanan dipenuhi dengan membaca buku, menonton movie, makan dan tidur dan tidur. Dan err… tidur lagi?? (nak kata lah kan bangun-tido-bangun tapi tak sampai2 jugak) hehe Kami transit selama 3 jam di Bahrain (masa dipenuhi dengan berjalan2 sekitar terminal, solat, dan cuci mata. Umaagg aiiii punya lah mahal matawang Bahrain!!! 1 dinar Bahrain sama dengan almost RM11… terbantut hajat untuk membeli apa-apa). Tapi sempat juga membeli-belah di McDonald (that’s what we did to kill the time). At precisely 5:30pm (local time), kami meneruskan perjalanan ke Jeddah. Dua jam berikutnya, kami sudah sampai di bumi Arab Saudi. Urusan imigresen agak lama memandangkan jemaah dari Negara lain tak reti nak ikut peraturan (read : queue). Masa ini bangga lah jugak menjadi sebahagian dari bangsa Asia dari rumpun Melayu yang sangat mendengar kata dan bersopan santun.

Kami di sambut oleh 2 orang Mutawwif bernama Andi Saputra dan Ariel (we pronounced his name as Arel Peterpan, bole?) hehe Kemudian perjalanan diteruskan lagi menaiki bas pula menuju ke Madinah. Took about 7 jam la jugak! Naik bas je semua orang sambung tido. Mengikut kata Mutawwif kami, bas akan berhenti di R&R untuk tujuan solat dan dinner. At that point, we didn’t really buy the word dinner! Kepenatan sudah melangkaui keperluan untuk another makan session (but again, dah 3x makan onboard, apa lagi nak kesah, tul tak?)…Bas berhenti di Yaaman Restaurant dan kami dihidangkan dengan nasi dalam talam (yg dimakan bersama 5 orang sedulang). Simple yet delicious, and all the sleepy jemaah makan jugak nasi berlaukkan ayam bakar dan ikan goreng.

Kami sampai di Madinah ketika azan Subuh hampir berkumandang. Perasaan tika itu sudah bercampur baur. Mutawwif sudah mengejutkan kami apabila kami memasuki sempadan tanah haram. Subhanallah! Aku telah memasuki tanah haram! Alhamdulillah! Bersyukur pada rahmat Allah yang mengizinkan dan memudahkan perjalanan kami. Aku sudah berada hampir kepada Rasul Allah s.a.w. Dan perasaan kali pertama memandang Masjid Nabawi? Subhanallah!!! Hanya Allah yang tahu perasaan kami seluruhnya di kala itu. Doa dibaca. Selawat dan syukur dipanjatkan kepada Ilahi, pada kurniaanNya. Kedatangan kami ini sebagai memenuhi jemputan untuk menjadi tetamuNya. Dan berharap menjadi tetamuNya yang istimewa.

Maka nikmat Tuhan yang mana satukah yang kamu dustakan?

Sunday, May 17, 2009

Kembara diri

Selama ini aku seringkali mendengar orang berkata tentang lambaian Kaabah. Rasa terpanggil yang tidak tertahan-tahan. Agaknya itu yang aku rasa di ketika ini. Airmata bergenang antara syukur dan takut. Takut pada apa? Aku sendiri tidak pasti. Tapi kita sememangnya perlu ada rasa takut dan berharap dalam diri kan? Jiwa seolah sudah tiada lagi di sini. Ingin benar aku menjadi tetamuNya. Ingin benar aku menjejakkan kaki ke sana. Moga-moga dipermudahkan segala urusan.

Panggilan telefon dari rakan taulan, dari ahli keluarga berdering sehari dua ini. Ucapan doa dan harapan... mereka panjatkan untuk kembara kali ini. Ya, tiada kenduri doa selamat. Atau solat hajat berjemaah. Tiada. Malah untuk ke Airport esok pun, aku sudah berpesan kepada kakak ipar, tidak perlu ambil cuti untuk menghantarku. Cukuplah sekadar mendoakan aku selamat pergi dan pulang. Di amankan perjalanan. Sihat tubuh badan. Dan diterima segala amalan. Aku juga berharap kembara kali ini untuk aku menyusuri kembali diri sendiri.

Teringat pula beberapa hari yang lalu, seorang rakan meminta maaf segala bagai. Minta dihalalkan yang mana terlebih dan terkurang. Wah, terus aku bertanya, kenapa dah macam lagu Rabbani - Pergi Tak Kembali?? Owh...takut tak? Teringat pula dia ke Australia berminggu-minggu tidak pula bermaafan segala. Ironi? Benar, Mekah adalah tempat suci untuk penyucian diri dari segala dosa. Mungkin itu yang dia maksudkan. Aku berharap satu hari nanti, dia juga akan menuruti jejak langkah ini.

Esok, seawal 8:00am harus berkumpul di KLIA. Untuk urusan passport,visa dan boarding pass. Mungkin ada sedikit taklimat kepada para jemaah. Kami dijangka berlepas pada jam 11:30 am dan di jangka tiba di Bahrain pada pukul 2:05 pm waktu tempatan. Transit 3 jam sebelum penerbangan berikutnya ke Jeddah. Dari Jeddah, kami akan menaiki bas ke Madinah melalui padang pasir yang luas terbentang. Atau mungkin bermalam di Bahrain. Segalanya berkemungkinan. Ya, perjalanan yang jauh dan panjang. Aku tak kisah, cuma berharap perjalanan Jeddah-Madinah di siang hari. Aku ingin menikmati indahnya bumi Anbia'.

Ini kembara pertama aku ke tanah haram.
Aku harap ia bukan yang terakhir.

Tuesday, May 12, 2009

The preparation...

Nervous.
Excited.
Beyond words I could describe how I feel right now.

The checklists has been prepared.
The history has been read.
Am I ready for the journey?
Will I get what I want?
Will He accepts me as His guest?

Pray for me!
Pray for me!

Here am I, O Allah, Here am I! There is no associate with You. Here am I. Surely all praise and graces are Yours, and so are the dominion. There is no associate with You.

Takut dan berharap, kan?

Monday, May 4, 2009

Kuala Linggi - Port Dickson Getaway

For the past one month I really need a vacation. Was thinking of going to Pulau Perhentian, or Langkawi, or Tioman but a quick, short distance getaway will do I guess. After a short discussion on where to go, we decided to go to Kuala Linggi. About 120km from Kuala Lumpur, we started our journey from different location. Me from Puchong. Anna from Setapak, and her hubby drove all the way from Sg. Petani! Whilst Fakhrun decided to take laluan sepanjang laut katanya and took Langat-Morib-Lukut-Port Dickson-Kuala Linggi en route.

For the first time in my life, I go fishing. Err.... it’s more to ikut org memancing. And I simply fell in love with fishing! Hmmm....for me fishing not only needs a skills but a patience (especially bila org sebelah dan sebelah dan sebelah asik dapat ikan). Dan melihat keindahan alam ciptaan Tuhan. I took the opportunity to see a breathtaking view at Sungai Linggi. A little I know about local history, jambatan di Sg Linggi tu adalah sempadan di antara negeri Melaka dan Negeri Sembilan. Kiranya ala2 sekejap kat melaka, sekejap dah sampai N9. Hehehe

Dinner malam tu kami pergi ke Restoren Terapung, about 5mins away from our KM Chalet. Ini dinner sambil melihat sunset. Later that night, we went to Bandar Hilir. Sejam lah jugak (sebab sesat2). Halatuju pertama Jonker Walk where you could see all types of items from crafts to antiques to pets to local foods. Macam pasar malam pun ya jugak benornya. Then kami pergi ke Stadthyus, from there kami naik beca mengelilingi kota Melaka di malam hari! (cost us RM20). We stopped (to take photos) at Samudera Museum, A Farmosa, passes by Menara Taming Sari and Dataran Pahlawan, tengok pokok Melaka (where they believe daun pokok Melaka tu bagus utk ubat diabetis, darah tinggi). The Abang Beca sangat helpful. Explaining about Malacca history over and over again. Siap ada sesi macam cikgu sekolah:

Abg Beca: Apa tujuan Tunku pegi ke London?
Me : Rundingan kemerdekaan.
Abg Beca : Tunku naik apa?
Me : huhh?? Abg ni mcm cikgu kat sekolah lah.
Abg Beca : Naik apa? (he repeated his question)
Me : Aeroplane.
Abg Beca : Ok, sekarang kita dah sampai kat replika kapalterbang yang bawa Tunku ke London.

Well trained by Jabatan Pelancongan Melaka kot abang beca nih?
Habis dah seharian kami di bumi Melaka.

The next day, it was rain. *sigh* Heavily rain since around 5am. Bila hujan teduh around 830am maka teruslah kanak-kanak riang ria mau mandi laut (read: main pasir). But truth to be told, the parents were more excited than the kids! Budak-budak main pasir kat tepi pantai, manakala mak budak dan bukan mak budak berenang-renang di lautan (persisiran jek lah, mana berani lebih-lebih sebab tak tahu berenang) sheessh.. but hey, at least I know how to float myself! Itu step pertama untuk belajar berenang kan? Though I guess I could only float myself for not more than 10secs. Hehehe

After check-out at about 1130am, we went straight to AD Goat Farm (ladang kambing milik Azizon & Dalina) huhu and that was my first time ever to hold a goat, for photo taking purposes. Dinch kan? Saya mempelajari perihal kambing secara mendalam (dan terus bercita-cita untuk turut memiliki ladang kambing dan perlu membeli seekar tanah untuk tujuan tersebut). Yeah I know, orang ada ladang kambing kita pun nak, orang ternak cacing kita pun nak ternak cacing. Orang nak kaya raya, tapi kita nak hidup sederhana tetapi mewah?? HAHAHAA you wish anne, you wish! Oh, we ate mihun goreng yang simple tapi sedap (read : lapar).

Selepas mengucapkan selamat tinggal kepada Kuala Linggi, kami meneruskan perjalanan ke Port Dickson. Sasaran utama ke PD Ostrich Farm. Ya adik-adik sekalian, bayaran masuk adalah RM8 utk dewasa, RM 4 for kanak-kanak berumur 3-12 thn. (bole dapat diskaun $1 kalau ada Jusco Card. Ya, Jusco Card!). Feeds the Ostrich, feeds the rabbit! Tapi dalam ladang ada bermacam-macam binatang. Bukan sekadar burung unta, tapi angsa, arnab, ayam kampung, monyet dan segala lah. So called a mini zoo. We take a break and tested ostrich satay. Rasa macam sate ayam. Can’t really taste it for the rempah yang telah menghilangkan the original taste of ostrich itu.

Destinasi berikutnya adalah Muzium Tentera Darat. Admission is free. Dan camera boleh di bawa masuk. Ini adalah sesi pembelajaran sejarah Malaysia. I would say that this museum were informative enough for us to learn our own history. About World War II. Dan mengetahui pejuang-pejuang tanahair yang terkorban untuk mempertahankan Negara. I read bout Lt. Adnan Saidi (he was more handsome than Hairi Osman who played his role in that Leftenan Adnan movie). The museum is dsivided by a different eras started with era Kesultanan Melayu Melaka, era British, era Belanda, era Jepun, communists etc and of course how the Angkatan Tentera Darat was formed. I don't really a museum person, but I have to admit that this museum is one of the museum I enjoyed most. The sound system were good too. Very informative. Owh, I saw a warrior named Rentap of Sarawak’s (the replica lah kan). Adalah bagus utk anda membawa anak-anak ke sini untuk lebih mencintai tanahair kita ini.

Petang tu kami kembali ke Kuala Lumpur untuk meneruskan kembali kehidupan sebagai anak rantau. At precisely 6pm when we hit PLUS highway, we saw a cars parade along the highway...arghhh!! Congested. We took old road instead, terus lah exit from Seremban to Nilai-Salak Tinggi-Sepang-Putrajaya. Sempat jugak stopped by untuk makan durian di tepi jalan.

All in all, it was a great weekend gateaway. Extremely tired though but yeah...we did enjoy ourselves.

Vietnam Trip : Mui Ne, Dalat dan HCMC

"Kau pernah dengar Mui Ne dan Da Lat?" "Kat mana tu? Tak pernah dengar pun." "Vietnam. Ada tiket murah RM277. Kau...