Thursday, August 3, 2017

Vietnam Trip : Mui Ne, Dalat dan HCMC

"Kau pernah dengar Mui Ne dan Da Lat?"
"Kat mana tu? Tak pernah dengar pun."
"Vietnam. Ada tiket murah RM277. Kau nak ikut?"
"Wow. Nak!"

Semudah itu?
Ya, semudah itu keputusan di ambil untuk mengembara ke bumi Vietnam. Sudah dua tahun kebelakangan ini aku search tiket murah untuk ke HCMC tapi tidak pernah berjaya lalu kesempatan ini aku ambil dengan serta-merta pada tiket yang tidak sampai RM300.

Vietnam bukanlah negeri yang asing untuk aku. Seingat aku, pernah juga 4 kali setahun pergi ke Ho Chi Minh City sehingga apabila berjalan-jalan di kota ini, aku seringkali berpapasan dengan beberapa pemilik butik  yang mengenaliku.  Kesemuanya atas platform "Shopping Trip." hihi Ketika Pak Yahya yang secara kebetulan menghubungiku awal tahun ini, aku segera bertanya tentang Mui Ne dan Da Lat. Katanya, kedua daerah ini tidak popular di kalangan orang Muslim terutamanya dari Malaysia. Tiada masjid dan restoren halal menyebabkan para pengendali pelancongan tidak membawa pelancong Muslim ke sini. Kebanyakan warga Eropah gemar mengembara ke tempat-tempat begini kerana Mui Ne merupakan daerah pesisir pantai manakala Da Lat adalah kawasan tinggi pergunungan. Ia menambah keterujaan aku walaupun kehidupan diulit kesibukan tugas hakiki harian.

Mini Canyon di Mui Ne
Ada Apa Dengan Mui Ne?


Ringkasan negeri-negeri di Vietnam (sumber : wikipedia)

Secara ringkasnya, selama mengembara 6H5M di Vietnam aku rupanya telah menjelajah ke empat Wilayah Vietnam iaitu Da Lat di Central Highlands, Mui Ne di South Central Coast, Ho Chi Minh City di Southeast dan Mekong Delta. Phewww patutlah setiap perjalanan mengambil masa berjam-jam perjalanan.

Perjalanan dari Ho Chi Minh City ke Mui Ne mengambil masa selama 5-6 jam dengan bas. Pada hari kejadian (hihi kejadian katanya), kami tiba di Lapangan Terbang HCMC sekitar jam 10 pagi dan mengambil teksi ke Terminal Mien Dong untuk membeli tiket bas. Ada banyak Tour Operator di sini, boleh pilih apa sahaja jenama bas yang disukai dan kami memilih menaiki bas seawal mungkin untuk segera tiba di Mui Ne. Sedikit tips untuk rakan-rakan semua, jika korang memiliki masa yang terhad aku cadangkan korang sightseeing kota HCMC terlebih dahulu dan mengambil sleeper bus lewat petang untuk menjimatkan masa. Sepanjang perjalanan, kau boleh pilih untuk tidur terus menerus atau makan terus menerus atau makan-tidur-makan sambil menikmati pemandangan. Aku? Makan-selfie-tidur-makan-selfie-termenung. Begitulah aku dan rakan-rakan menghabiskan 5 jam perjalanan di dalam bas. Ada tv ya dalam bas, tapi kau redha je lah takde sarikata dan volume tv tu macam nak ajak kau berkaraoke dalam bahasa yang tidak kau fahami. Takpe, tidur tetap tidur. Makan tetap makan. Selfie juga tidak dilupakan. hehe

Kami tiba di Mui Ne sekitar 6 petang dan terus menyewa motorsikal pada harga 100,000VND/24jam untuk menikmati keindahan Mui Ne yang menyambut kami dengan hujan petang. Tujuan lain untuk mencari satu-satunya restoren halal di Mui Ne ni. Lebih mudah mencari sendiri dengan motorsikal sebenarnya. Selepas early dinner, kami merempit hingga ke malam dan sampai Guesthouse semula dengan basah lencun sebab sesat meredah hujan mencari Hostel :)

Ini kira Prelude.
Nantikan Part I esok lusa bergantung tahap kerajinan.

No comments:

Vietnam Trip : Mui Ne, Dalat dan HCMC

"Kau pernah dengar Mui Ne dan Da Lat?" "Kat mana tu? Tak pernah dengar pun." "Vietnam. Ada tiket murah RM277. Kau...